ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Η ισότητα των φύλων αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της «Ενδυναμωμένης Εταιρικής Σχέσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας για την Αριστεία και την Ανάπτυξη», από τις αρχές του 2012. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη καλούνται να άρουν τα εμπόδια για την πρόσληψη, την εξέλιξη της σταδιοδρομίας γυναικών ερευνητριών, την αντιμετώπιση ανισορροπίας μεταξύ των φύλων στη λήψη αποφάσεων και να ενδυναμώσουν τη διάσταση του φύλου στα ερευνητικά προγράμματα. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να δημιουργήσουν το κατάλληλο νομικό και πολιτικό περιβάλλον για να ενθαρρύνουν τις θεσμικές αλλαγές στους ερευνητικούς οργανισμούς και να διορθώσουν τις εναπομένουσες μεροληψίες των φύλων.

Η παροχή ίσων ευκαιριών σε γυναίκες και άνδρες επιστήμονες θα προωθήσει την επιτυχία στην αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του ταλαντούχου εργατικού δυναμικού της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος επικεντρώνεται στην εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στον τομέα της Έρευνας & Καινοτομίας (Ε&Κ). Έμφαση δίνεται στην εξάλειψη των στερεοτύπων κατωτερότητας των γυναικών που αφορούν την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται με τους άντρες και την αφοσίωση στην καριέρα τους. Αυτό προωθείται με τη θέσπιση μέτρων που διευκολύνουν τη συμφιλίωση της οικογένειας και της εργασίας, καθώς και με άλλα ειδικά μέτρα που υποστηρίζουν τη σταδιοδρομία των γυναικών επιστημόνων.

Τα κυριότερα μέτρα τα οποία προωθούνται από τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της Ε&Κ στην Κύπρο είναι τα ακόλουθα:

• Δημιουργία της Έδρας UNESCO για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2009 η οποία στοχεύει στην πρόταση και εφαρμογή ενός νέου παραδείγματος αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί της περιοχής, μέσω της προοπτικής του φύλου. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω της Ερευνητικής Μονάδας «Κέντρο Σπουδών Φύλου», στοχεύει στην έρευνα σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές συγκείμενο και στη διαμόρφωση νέων ιδεών και θεωριών για το κοινωνικό φύλο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση παραδοσιακές αντιλήψεις και συμβάλλοντας ενεργά στην κοινωνική αλλαγή. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει ένα διεπιστημονικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Σπουδές Φύλου σε επίπεδο μάστερ (MA) και διδακτορικό (PhD) που έχει ως σκοπό την κριτική μελέτη και έρευνα των θεμάτων φύλου και την προώθηση των σπουδών φύλου.

• Ανάπτυξη του Σχεδίου Ισότητας των Φύλων 2014-2020 από το ΤΕΠΑΚ με βάση απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Το Σχέδιο αφορά όλα τα Τμήματα και τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου.

• Συμμετοχή του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) ως δικαιούχου σε τρία έργα (GENDERACTION, TARGET, GENDER-NET Plus ERA-NET) υψηλού αντικτύπου τα οποία χρηματοδοτούνται από τον Ορίζοντα 2020, με έμφαση σε θέματα ισότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

• Το ΙΠΕ υποστηρίζει ενεργά την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Ε&Κ και υιοθετεί πλήρως τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (Προτεραιότητα 4) και τους κανονισμούς του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 (Άρθρο 16) τα οποία κάνουν ρητή αναφορά στη σημασία της ισότητας των φύλων στα θέματα Ε&Κ.

Επίσης, η ισότητα των φύλων ως οριζόντια πολιτική λαμβάνεται υπόψη και προωθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) κατά την περίοδο 2014-2020, συμπεριλαμβανομένων δράσεων παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές για την ισότητα των φύλων συμμετέχουν ως μέλη στην επιτροπή διαβούλευσης για το σχεδιασμό και τη στρατηγική παρακολούθηση των εγγράφων προγραμματισμού 2014-2020, καθώς και στην επιτροπή παρακολούθησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Το σχέδιο αξιολόγησης των προγραμμάτων περιλαμβάνει μια θεματική αξιολόγηση σχετικά με την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου που θα αρχίσει το 2019.


Back To Top